Knutby-pastorn fick livstid

Klockan 14 idag kom Uppsala tingsrätts dom i den så kallade Knutby-rättegången. Pastorn döms till livstid, men frikänns för mord på sin första hustru.

Den åtalade pastorn frikänns för mord på sin första hustru, men döms till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru, samt för anstiftan till försök till mord vid två tillfällen.

Ett av försökstillfällena är hammarattacken mot pastorns andra hustru i november i fjol. Andra punkten rör mordförsöket på grannen, som skottskadades samma natt som den andra hustrun mördades.

Barnflickan döms för mord på pastorns andra hustru, samt för försök till mord på grannen, och för mordförsöket med hammaren. Hon döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Angående åtalet mot pastorn för första hustruns död i badrummet, skriver tingsrätten i domen att det förekommer ”märkliga och för pastorn mycket besvärande omständigheter.”

Men tingsrätten menar att det inte kan uteslutas att de skallskador som pastorn hustru dog av uppkom genom att hon föll: ”Vid en samlad bedömning kan det inte anses bortom rimligt tvivel styrkt att pastorn på sätt som åklagaren påstått dödat sin fru. Åtalet ska därför i denna del ogillas”.

Angående mordförsöket och mordet på pastorns andra hustru har tingsrätten gått på barnflickans uppgifter.

Domstolen anser att hon har lämnat en utförlig och noggrann berättelse med ingående uppgifter om händelser, tider och platser.

”Pastorn har å sin sida lämnat motstridiga uppgifter under förundersökningen och vid huvudförhandlingen”, skriver Uppsala Tingsrätt i domen.

Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att barnflickans uppgifter ska ligga till grund för bedömningen också av åtalet mot pastorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista