Bälten kvar på Uppsalabussen

1:40 min

Så sent som i går såg det ut som att det var slut med säkerhetsbälten och luftkonditionering på en rad bussar mellan Västerås och Uppsala. Men nu blir det bälten ändå, trots allt.

I höstas havererade Upplands lokaltrafiks upphandling av busstrafiken, och då gjordes det en tillfällig upphandling där kraven på säkerhet och komfort sänktes.

Men nu visar det sig alltså att i stort sett samtliga bussar på sträckan trots allt kommer att ha bälten.

– Jag har fått beskedet att bussbolaget har lyckats lösa det här så att det i huvudsak även i fortsättningen kommer att finnas bussar med bälten på den här linjen, säger Sture Jonsson som informationschef på Upplandstrafiken.

Varje år görs drygt en miljon bussresor på sträckan Uppsala-Enköping-Västerås. Och så sent som i går såg det ut som att 25 bussar med säkerhetsbälten från och med sommartidtabellens intåg om en månad och minst ett år framöver, skulle bytas ut till äldre bussar utan bälten.

Bakgrunden är att Upplandstrafiken i höstas fick problem när busstrafiken skulle upphandlas och då tvingades till en tillfällig upphandling med ett kort avtal på ett år. Då valde man att inte ställa samma krav som i den ursprungliga upphandlingen - av kostnadsskäl.