Kanonkul på Gruvans Dagar i Sala

I helgen är det Gruvans Dagar vid Sala Silvergruva. Det blir marknad, massor av musik och förstås nedstigningar i gruvan. På söndag är det dessutom spelmansstämma. Det kommer också att skjutas med kanoner...

-  Det är ju viktigt med traditioner, att man har både gammalt och nytt! Det som är gammalt är naturligtvis att vi har specialvisning i gruvan, så vi har guidningar med upplyst gruva, så det blir extra stämningsfullt, säger Lena Waxell, verksamhetsledare vid Sala Silvergruva. 

- På söndagen har vi ett litet ljudexperiment. Klockan 11.00 blir det folkmusikvisning nere i gruvan. Det är en vanlig tur men med musik; vi ska kula och spela på näverlur och nyckelharpa. Det ska bli väldigt spännande!

Något som också utökats är medverkan av karoliner. Anknytningen till gruvan är att soldater till karolinerarméerna värvades vid gruvan.

I år kommer karoliner från Värmland och Norrköping till Sala Silvergruva, och de ska skjuta med flintlåsmusköter och kanoner.

- Det ska bli kanonkul! säger Lena Waxell till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista