Många vill vara sin egen sotare i Sala-Heby

Från och med den första januari har man rätt att själv sota sin egen fastighet. Nu börjar arbetet med att genomföra den nya lagen komma igång ute i kommunerna, och Sala-Heby ligger långt framme.

- Vi har någonstans mellan 40 och 50 som har anmält intresse för egensotning. Man vet ju inte hur många som fullföljer det här, men vi har för avsikt att ha en första utbildning under september månad, säger Dick Forsberg, brandinspektör på räddningstjänsten i Sala-Heby.

- Nästan på en gång började folk höra av sig. Många har ju reda på vilka regler som kommer, och det var viss debatt om det också. Men den senaste veckan har de flesta ringt, efter att vi hade en annons i lokaltidningen.

I Sala och Heby har man under våren fastställt vilka avgifter som ska gälla och hur ärendena ska hanteras. I andra kommuner har arbetet kommit i gång och i vissa har man inte börjat alls.

Det varierar också mellan kommunerna vilka som är ansvariga, enligt Dick Forsberg.

Hos vissa ligger det på bygg- eller miljöförvaltningen,  hos andra på räddningstjänsten.

För att få dispens för egensotning måste skorstenen kontrolleras och få godkänt av en sotartekniker. Sedan måste privatpersonen gå en kurs på 4-5 timmar, som är framtagen av Räddningverket, Sotarnas Riksförbund och Brandförsvarsföreningen.

Skorstenen måste därefter regelbundet kontrolleras av en sotare, och allt det här måste man bekosta själv.

Dick Forsberg tror inte att man spar några pengar på det här, utan att det mer handlar om folk som vill sköta sotningen själva av intresse, eller för att man tror att man på det sättet får bättre kontroll.

Han tror heller inte att det innebär några större risker än när sotningen enbart sköts av utbildade sotare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista