Kyrkan säger nej till skolavslutning utan präst

1:30 min

Det ser inte ut att bli någon skolavslutning i kyrkan för eleverna i Ramnäs och Virsbo i år. Chefen för skolan i Surahammars kommun vill visserligen ha avslutningen i kyrkan - men då utan religiösa inslag. Det har kyrkan sagt nej till.

Inför skolavslutningarna skickade skolan, alltså Surahammars kommun, brev till kyrkan där man frågade om man fick ha avslutningen i kyrkan, men utan religiösa inslag.

– Skolavslutningen är ett obligatoriskt inslag och under obligatoriska inslag i skolan så får det inte vara religionsutövning, säger Kurt Haraldsson, chef för skola och omsorg på Surahammars kommun.

Men Johan Hedlund, kyrkoherde i Ramnäs församling där även Virsbo ingår, svarade nej på skolans förfrågan.

– Det känns väldigt konstigt om vi skulle bjuda in till vårt hus om vi då inte får göra det vi framför allt ska göra, det vill säga vara religiösa, säger Johan Hedlund, som är besviken på skolans agerande.

– Det som känns tråkigt är ju att skolan bara har kommit och ställt ett krav att "så här vill vi ha det", säger han. Man har inte fört någon dialog, säger Johan Hedlund.

Var skolavslutningarna i Ramnäs och Virsbo kommer att hållas är fortfarande en öppen fråga, för även Kurt Haraldsson säger sig vilja ha en dialog.

– Nu är ju nyheten då att kyrkoherden har inbjudit till en dialog kring det här så jag vet inte var det tar vägen, om vi kan hitta en möjlighet att vara i kyrkan. Men annars har vi ju tittat på alternativ, vi kan ju ha en avslutning utomhus, säger Kurt Haraldsson.