650-årsjubileum i Skinnskatteberg

Idag börjar Skinnskatteberg fira sitt 650-årsjubileum. Men egentligen vet ingen om det lilla brukssamhället verkligen är så gammalt - eller ungt...

Man har helt enkelt valt att fira 650-årsjubileum just nu, och det har sina skäl säger Kjell-Eric Eliasson, som kallar sig ”Jubileumskorpral”, och som samordnar alla program i samband med jubiléet:

- Källorna går ju tillbaka till 1354. Det är det man har att gå efter helt enkelt, och vi har väl fattat det beslutet att i år är det 650 år, mycket tack vare att för 50 år sedan - alltså 1954 - så firades 600-årsjubileum, så det är ganska säkra källor.

Varför just i augusti?

- Det är väl ett lämpligt datum, eftersom det här är ett samarbete för hela kommunen, med alla kommundelar och byar. Det förekommer inget, det krockar inte med någonting för vår del.

Varifrån kommer namnet Skinnskatteberg?

- Det kommer ifrån ett uttryck som var ”skinnsäckiga berg”. Det finns väl några tolkningar av det här, som att man hade någon form av skinnsäck som man hade någonting i.

Tycker du att det är fel att säga ”Skinnsberg” när man egentligen menar ”Skinnskatteberg”?

- Absolut. Jag tycker att det heter Skinnskatteberg och det ska man säga!

***

Jubileumsveckans program:

1 augusti. I Uttersberg inviger landshövding Mats Svegfors och kommunalrådet Måna Mattson jubileumsveckan klockan 14.00. Bland andra Cirkus Cirkör underhåller.

2 augusti. Jubileumståget drar vidare till Baggbron, där det blir ”Drag i Baggbron” med bondauktion, Heds dragkampare, spelmansmusik och Evert Ljusberg som avslutar kvällen.

3 augusti. I Stjärnvik blir det allsång med Klas-Göran & Bengt.

4 augusti. I Hed och Karmansbo bjuds det bland mycket annat på en ”lill-lördag” med Country & Western. när Monica Silverstrand med band kommer på besök.

5 augusti. I Riddarhyttan blir det en nostalgitripp till svenskt 60-70 tal med ”Lalla” Hansson, och kvällen avslutas med ett riktigt ”70-talsdisco”.

6 augusti. Nästa anhalt är Färna, där det blir ”kockrock” med bland annat Virsbo Flying Comets.

7-8 augusti. Veckan avslutas i Skinnskatteberg med sekelskiftesmarknad, vallhundstävlingar, barnunderhållning med Tuta och Kör, Owe Thörnqvist och storbandsjazz med Stora Stygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista