Unik brand i Sala-gruva

1:33 min

Idag brann det Tistgruvan utanför Sala. Det var ett världsunikt brandförsök som genomförades. Gruvindustrin runt om i världen följde intresserat det som skedde.

Richard Hansen, doktorand i brandsäkerhet, berättar att de genomförde testet för att kunna lära sig mer hur en brand beter sig under jord. Syftet är att förbättra säkerheten för gruvarbetare världen över.

En avpolleterad lastmaskin på 30 ton från LKAB fick sluta sina dagar brinnande i gruvan klockan halv ett på fredagen och för ventilation fanns en stor fläkt på plats.

Enligt Richard Hansen är den största risken under jord just bränder i maskiner.  

Det var 56 meter ner i Tistgruvan som försöket ägde rum. Richard Hansen hade placerat ut en rad mätstationer som beräknade allt från tid till hur stor rökutveckling det blev.

Den här typen av brandförsök är verkligen inget vanligt, utan det var den första i sitt slag i världen. Efter att Richard Hansen har doktorerat så kommer kunskapen att gå på export till andra länder.

Thomas Askemur, gruvchef i Tistgruvan där man till vardags bryter dolomitmarmor, var lite skeptiskt till det här försöket när han först hörde talas om det.

Men när han fick klart för sig vad det handlade om tycker han att även han kan lära sig viktiga saker på brandförsöket.

Nästa brandförsök kommer att ske fredagen den 27 maj.