Västerås

Teateranställda vill att styrelsen avgår

1:27 min

Personalen på Teater Västmanland kräver nu i ett öppet brev att teaterns styrelse ska avgå på grund av inkompetens och oansvarigt handlande.

– Vi kräver att styrelsen ska avgå om de inte kan visa oss en konsekvensanalys och visa vad de vill, säger Anders Larsson, musiker på Teater Västmanland.

Turerna kring teatern har varit många, och ledningens senaste bud, att 12 av 29 fast anställda ska sägas upp, var droppen.

Det handlar om tekniker, administration och skådespelare. Om förslaget går i genom kommer teatern bara att ha kvar två fast anställda skådespelare. På det sättet frigörs 5 miljoner kronor som teatern kan använda till att hyra in frilansande personal, menar ledningen.

Men enligt personalen har ledningen varken presenterat en verksamhetsplan, en analys av följderna eller en ekonomiska beräkning som beskriver hur teaterverksamheten ska bedrivas i framtiden.

– Det är ju dyrare med frilansande personal, de har högre löner eftersom de har osäkra arbetsförhållanden. Så vi har svårt att se att det skulle vara en besparing, säger Anders Larsson.

Enligt personalen har de helt lämnats utanför alla diskussioner, bara ställts inför fullbordat faktum.

– Vi vill ju ha en dialog, men styrelsen har valt att inte föra en dialog med oss. Vi har helt lämnats utanför diskussionerna. Vi hoppas att de är så kloka att de tänker om, säger Anders Larsson.