Nytt förslag hotar torvbranschen

I höst ska riksdagen ta ställning till ett förslag om att klassa torv som ett fossilt bränsle. Landets torvproducenter menar att det kommer att tvinga dem att lägga ner verksamheten.

Förslaget innebär att torv kommer att åläggas samma avgifter som kol och olja, och då bli dyrare.

Tommy Eriksson på Sävne Torv utanför Heby är upprörd. Han säger till P4 Västmanland att man inte kommer att kunna konkurrera med det billigare kolet, och att torvnäringen därmed kommer att få läggas ner.

Han säger att förslaget har majoritet i riksdagen och troligen kommer att gå igenom.

- Ja, majoriteten står ju bakom det här. Det beror ju på vad som händer nu; det är ju en massa lobbygrupper som jobbar på att få igenom sina åsikter. Vi jobbar ju också för att det inte ska gå igenom.

- Vi ser ju ingen framtid i det här om förslaget går igenom som det ligger idag, säger Tommy Eriksson till P4 Västmanland.

Anledningen till avgifterna är att målet inom EU är att minska förbränningen av fossila bränslen, och därmed de miljöfarliga utsläppen.

Tommy Eriksson berättar att torvindustrin sysselsätter cirka 1 200 personer i landet, och ett trettiotal i Västmanland. Ofta är det lantbrukare som har det som en extra inkomstkälla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista