Tufft för arbetslösa i Arboga

1:42 min

I Arboga har många arbetslösa svårt att få jobb, trots att arbetsgivarna där behöver anställa. Företagen vill ha utbildad personal och vänder sig inte alltid heller till Arbetsförmedlingen när de letar folk.

Konjunkturen har vänt även i Arboga och här gläds företagen över att kunna anställa igen. Men en del drar sig för att öppet annonsera efter folk.

– Mest för att det blir så otroligt många ansökningar att ta hand om. Jag vänder mig hellre till mina egna gubbar och hör efter om de vet någon som de tror är intresserad, det säger Daniel Rosenholm, som driver byggföretaget LJ ByggTeam.

I Arboga är 7,8 procent arbetslösa och det är fler än i Sverige i genomsnitt. Det är också fler här än i landet i genomsnitt som ingår i så kallade program med aktivitetsstöd.

Kommunens arbetsmarknadsenhet driver Jobbcentrum dit många arbetslösa går varje dag för att lära sig skriva ansökningar och söka jobb. Men arbetsgivarna verkar inte alltid så intresserade av att anställa dem.

– Jag ser arbetsmarknadsenheten som en nödlösning för vissa människor som kanske inte klarar ett vanligt arbete, säger Berthold Skoog, VD på företaget Skoogs Maskin och Svets.

De arbetslösa fortsätter att söka jobb och arbetsgivarna letar efter arbetskraft, men de når inte fram till varandra. Det ser Karin Olofsson, chef på Arbetsförmedlingen i Arboga, som ett stort problem.

– Vi ska vara en funktion som matchar ihop arbetssökande med de lediga jobb som finns och så kan vi inte klara det. Det är frustrerande, säger hon.