Polisen satsar på grannsamverkan

1:36 min

Polisen vill att fler ska få upp ögonen för grannsamverkan i sina bostadområden och därför har en nationell grannsamverkansgrupp bildats under våren.

Rolf Söderberg på polisen i Västmanland har utsetts till ordförande för gruppen och han säger att bostadsbrott ofta är svåra att utreda.

– Vi har en lagföringsprocent som i hela landet hamnar någonstans mellan fem och sex procent. Därför är det ohyggligt viktigt att ge människor i olika områden den kunskap som behövs för att kunna förebygga att man drabbas, säger han.

Syftet med den nationella grannsamverkansgruppen som bildats är dels att sprida konceptet grannsamverkan, men också att få personerna i de områden där det finns att arbeta på ett likartat sätt för att höja kvaliteten.

Tanken är också att få dem som startar med grannsamverkan att arbeta långsiktigt. Det är något som är svårt, enligt Rolf Söderberg.

– I de allra flesta fall så skapas det en eufori runt att starta grannsamverkan, men senare då det inte händer något kan det på sikt innebära att grannsamverkan försvinner.

Rolf Söderberg poängterar att grannsamverkan inte ska framstå som någon sorts medborgargarde, utan han säger att om någon ser ett inbrott är det bättre att iaktta och höra av sig till polisen.

– Det är jätteviktigt att man gör det, för det är ett sätt att hjälpa oss.