Gott om svamp efter regnet

Den regniga sommaren har gjort att det är gott om svamp i skogarna.

- Ja, regnet har gjort att särskilt södra länet har gott om svamp. Nu finns ju kantareller i stora mängder. Men också sopparna har kommit, alla sorter.
Jag tänker på Karl-Johan, Björksopp, Aspsopp och Smörsopp till exempel. Sopparna har inga giftiga förväxlingssvampar hos oss, så det är en bra nybörjarsvamp, säger Eivor Lindgren, en av länets två svampkonsulenter.

- En annan bra nybörjarsvamp är citronslemskivlingen. Den växer tillsammans med gran. Den har skivor och en klibbig hatt och en väldigt tydlig gul fot som gör att den är lätt att känna igen, berättar Eivor Lindgren.

Eivors råd för den som ska ge sig ut i skogen är att ha en bra, ny, svampbok. I äldre böcker finns ibland felaktigheter. Man ska lägga svampen i en korg och se till att rensa svampen direkt hemma, den mår inte bra av att bli liggande. Sedan ska man vara ordentligt klädd med stövlar och täckande kläder för att undvika fästingar.

När det gäller giftiga svampar berättar Eivor att över 1600 samtal om svamp ringdes till giftinformationscentralen förra året. Hon tycker det är konstigt att folk har så dålig kunskap. En regel är att man inte ska plocka bruna svampar med bruna skivor eller vita svampar med vita skivor. Man kan heller inte smaka på svampen och se om den är giftig. Bland annat den dödligt giftiga vita flugsvampen är helt smaklös.

- Är man det minsta osäker ska man inte plocka med sig svampen och absolut inte smaka på den. Har man barn med sig kan ju de ta efter också, och det är inte bra, avslutar Eivor Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista