Hårdare krav på fritidspolitiker

Socialdemokraternas ordförande i Heby Carina Schön, tycker att det på senare år har blivit mycket hårdare krav på fritidspolitikerna.

- Jag kan känna att man har hårdare krav på sig, att man har svårare liksom. Man har familjelivet och arbetslivet och det politiska blir väldigt betungande istället, säger Carina Schön.

Att sitta i kommunfullmäktige är att vara fritidspolitiker, att man helt enkelt har fått ett politiskt uppdrag av väljarna vid sidan av sina studier eller sitt jobb. Det uppdraget kan ta ganska många timmar i veckan beroende på om man också sitter i nämnder och styrelser.

- Det är ju något fint att vara politiker och att vara förtroendevald, men det tar enormt mycket tid, menar Carina Schön.

Ersättningen i snitt på ett par eller några hundra kronor per sammanträde.

Var tionde kommunfullmäktigeledamot har lämnat sitt uppdrag sedan förra valet i Västmanlands län, visar statistik från Valmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista