Funktionshindrade utan hjälp, trots beslut

Drygt 200 funktionshindrade i Västmanlands län har beslut från kommuner och landsting om att få hjälp av olika slag, men får det inte.

Det konstaterar länsstyrelsen i sin årliga kartläggning av hur beslut för funktionshindrade verkställs.

- Det är allvarligt, det handlar ju om personer som har rätt och behov av insatser, säger socialkonsulent Kirsi Kirpislidis på länsstyrelsen.

Det är framför allt kontaktpersoner, rådgivning och annat personligt stöd och bostäder med särskild service för vuxna som saknas och för flera av personerna finns det flera beslut. Det är totalt 219 beslut som ännu inte är verkställda i Västmanlands län för funktionshindrade. Väntetiderna varierar, från två, tre månader upp till ett år.

En tredjedel av besluten har fattats inom landstinget och inte oväntat en tredjedel i länets största stad, men medan resten av länets kommuner framför allt har svårt att få fram kontaktpersoner har Västerås svårast att få fram bostäder med särskild service. För landstinget är problemet brist på lämplig personal.

Länsstyrelsen kommer nu att öppna tillsyn för landstinget, Västerås, Köping och Surahammar där det finns mer än tio beslut som inte är verkställda.

- Det innebär att vi rent praktiskt bara frågar ansvarig nämnd hur planeringen ser ut för att verkställa för de personerna och när de kommer att verkställa de insatser de har beviljat, säger Kirsi Kirpislidis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".