Mer jobb för samma lön på ABB

ABB i Sverige gjorde sitt tredje förlustår i följd under 2003. Nu vill ABB-chefen att de anställda ska arbeta mer för samma lön.

– Vi ser att Tyskland ökar antalet arbetstimmar utan att höja löner, det vill säga att man sänker sin arbetskraftskostnad, och det måste vi göra på många håll i andra delar av OECD-länderna, inte minst i Sverige. Vi har ju en otrolig mängd ledighetsdagar så vi har höga timkostnader för arbetskraft i Sverige och det kan vi inte ha om vi ska ha en rimlig konkurrenskraft, säger Sten Jakobsson på ABB.

2003 blev det tredje förluståret i följd för ABB i Sverige som har ungefär 10 000 anställda. Förlusten blev sex och en halv miljarder kronor. Om man tar bort engångskostnader visar bolaget vinst, men en mycket liten sådan.

Just nu gör konjunkturuppgången att orderböckerna fylls på hos svenska ABB. Redan nu varnar dock företagets ledning för att det blir svårt att behålla jobben i Sverige under nästa lågkonjunktur.

För att höja Sveriges konkurrenskraft tycker Sten Jakobsson att Sverige borde följa i Tysklands fotspår. Där har arbetarna på vissa företag gått med på att arbeta 15 procent mer med bibehållen lön.

– Jag tycker att Tyskland är ett gott exempel. Mercedes-koncernen gjorde en överenskommelse nyligen från 35 till 40 timmar. Sverige har ju på papperet inte så kort arbetstid men om vi räknar in alla ledigheter, den längsta semestern i världen, betald ledighet för barn och föräldraledighet och annat så har vi ju väldigt mycket sådana kostnader som läggs till timkostnaderna, säger Sten Jakobsson.


Även i Frankrike förs diskussioner om att höja arbetstiden för att öka landets konkurrenskraft. Hos organisationerna på den svenska arbetsmarknaden står dock frågan om arbetstidsförlängning än så länge långt ner på dagordningen.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker inte att det behövs någon sådan i Sverige.

– Jag tycker inte att det är rätt väg att gå. Det vi måste göra är att hela tiden förädla vår industri, att jobba med att öka vår produktivitet och se till att vi har en väl utbildad arbetskraft, säger LO-ordföranden.


Stefan Fölster på Svenskt näringsliv tror att förändringarna i Tyskland och Frankrike kommer att påverka Sverige genom högre konkurrens. Men han tror att kravet på längre arbetstid kommer att få vänta.

– När det gäller arbetstiden så har vi fortfarande en tendens att korta arbetstiderna och det måste vi stoppa i första hand, tycker jag. Det betyder att i nya avtalsrörelser om några år bör inte kraven på ytterligare arbetstidsförkortning vara med, säger chefsekonomen på Svenskt näringsliv, Stefan Fölster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista