Landstinget ser över rutiner

Drygt 70 personer har fått beslut från Landstinget Västmanland om att de ska få råd och stöd, men får det inte ändå.

Länsstyrelsens årliga kartläggning av hur beslut för funktionshindrade verkställs visar att drygt 70 personer som fått beslut från landstinget om att de ska få råd och stöd inte får det ändå.

De flesta av besluten ifråga ska verkställas av Handikappcentrum.

Centrets chef, Lena Dahlman hänvisar till gamla beslut, men erkänner också att rutinerna behöver ses över:

- Vi blev varse det här i slutet av förra året, och då har man på de olika arbetsplatserna tagit tag i det här tillsammans med landstingets LSS-handläggare.

I de allra flesta av de 70-talet fallen handlar det om utvecklingsstörda som inte får det råd och stöd som landstinget har beslutat att de ska få.

I några fall handlar det också om personer med autism eller hjärnskada, Aspergers syndrom eller ADHD.

Länsstyrelsen konstaterar att landstinget har brist på lämplig personal, men också att personalen i flera fall antingen inte har hunnit med - eller inte vetat om vilka beslut som finns.

Därför bör landstinget se över hur informationen går mellan handläggare och verksamheter och hur beslut följs upp och omprövas, och det har man alltså tagit tag i, enligt Lena Dahlman.

- Ja, alltså under 2004 så har vi sagt att det ska fungera. Det ska inte vara något beslut som inte fungerar. Sedan vet jag att det finns en av våra arbetsplatser där vi har litet problem och det kommer vår LSS-handläggare tillsammans med den chefen att jobba med under höst, säger Lena Dahlman till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".