Omöjligt att få anstånd med restskatten

Det är inte alla som får tillbaks pengar på skatten. En del måste betala in mer, och riskerar att hamna hos Kronofogden om de inte klarar av det.

Just nu går många och väntar på skatteåterbäringen, och den är på väg.

Men alla tillhör inte den grupp som får dela på de 19,1 miljarder kronor som nu ska betalas ut.

3,3 miljarder kronor ska även betalas tillbaka till staten, av de cirka 700 000 personer som får restskatt.

Senast den 12 november ska pengarna vara inne. Betalar man så fort som möjligt faller den pålagda räntan till skattebetalarens fördel, eftersom räntan baseras på tiden fram till den 12 november.

Det finns flera olika anledningar till varför man får kvarskatt. Bland annat kan det bero på att man har flera olika arbetsgivare eller till exempel att man varit långtidssjukskriven.

Tidigare var arbetsgivaren skyldiga att dra pengar från lönen om arbetstagaren som hade restskatt så önskade, och sedan betala in det till Skatteverket, men så är det inte längre - nu måste man sköta det på egen hand.

Men vad händer om man inte har råd att betala in kvarskatten?

- Tyvärr så är det ju så att de ska betalas tillbaka den tolfte. Det finns ingen möjlighet att få anstånd på grund av dålig ekonomi, säger Irmeli Andersson, skatteinformatör i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".