En av de fritagna dömd för mordförsök på poliser i Västerås

En av de tre interner som fritogs från Norrtälje-anstalten igår avtjänade ett fängelsestraff för försök till polismord i Västerås.

Mannen sköt mot två poliser i en civil polisbil i centrala Västerås i maj för två år sedan. Omkring tio skott avlossades mot poliserna.

Minnesgoda västmanlänningar kanske minns gripandet av mannen, som nu är 27 år, eftersom det ägde rum under dramatiska former.

Mannen greps i en lägenhet i stockholmsförorten Hässelby, men försökte smita ifrån polisen genom att hoppa ut från ett fönster eller balkong på andra våningen.

Vid fallet skadade han ryggen och fördes till sjukhus för vård.

27-åringen dömdes senare av Svea Hovrätt till sex års fängelse, för försök till mord på de två västeråspoliserna.

Nu är han alltså en av dem som fritagits från Norrtälje-anstalten.

Det var vid 17-tiden igår eftermiddag som en bil forcerade grindarna på anstalten. En man skar sedan upp ett hål i ett inre stängsel medan en annan höll vakt, beväpnad med automatvapen. De tre fångarna sprang sedan ut genom hålet till ytterligare en bil, där en tredje medhjälpare väntade.

Ett 60-tal poliser deltar i jakten på de sex personerna, däribland hundpatruller, helikoptrar, båtar och mc-poliser, men de är fortfarande på fri fot.

Även polisen i Västmanland spanar efter rymmarna.

Rikslarm är utfärdat och information har också gått ut till andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista