Svårt hitta kontaktpersoner i Köping

Många funktionshindrade i Köping får ingen kontaktperson, trots att de fått beslut från kommunen och det finns pengar avsatta i budgeten.

De har fått beslut från sin kommun om en kontaktperson, men får det inte ändå - så ser situationen ut för ett 70-tal funktions-hindrade i länet, visar länsstyrelsens årliga kartläggning.

Inte oväntat återfinns de flesta i Västerås, eftersom det är länets största stad, men på andra plats - med nästan lika många inte verkställda beslut - kommer Köping.

- Det har varit svårt att rekrytera lämpliga kontaktpersoner och intresset att vara kontaktperson är inte så stort här, säger Ove Andersson, chef för särskilda omsorgen, som ordnar kontaktpersoner åt funktionshindrade i Köping.

Det finns pengar avsatta i budgeten till kontaktpersoner i kommunen.

- Tyvärr får man väl konstatera vid varje bokslut, att vi har pengar kvar här, säget Ove Andersson.

Men det är alltså inte helt enkelt att rekrytera en kontaktperson.

- Man ska ju också passa som kontaktperson. Det ska finnas en personkemi som fungerar, och där är det inte alltid så himla lätt.

Vidare ser behoven olika ut för varje funktionshindrad, säger Ove Andersson, och behoven kan förändras och efterfrågan på antalet kontaktpersoner variera från tid till annan.

Vad gör ni nu då för att lösa den här situationen?

- Ja, vi får ju alltså ta tag i det här ordentligt nu under hösten här. Det har ju tyvärr också varit en del personalomsättning inom avdelningen som har gjort att det har haltat lite grann.

- Men vi får ju försöka ta tag i det här i höst nu igen, och sedan kolla över vilka som verkligen har ett ordentligt behov och kanske göra omprövningar av tidigare beslut, säger Ove Andersson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista