Högre vinst för Seco Tools

Det går bra för verktygstillverkaren Seco Tools, som har huvudkontor i Fagersta. Vinsten har ökat, visar halvårsrapporten som presenterades idag.

Bolaget redovisar en vinst efter skatt på 285 miljoner kronor för första halvåret i år, att jämföra med 245 miljoner kronor samma period förra året - vinsten har alltså ökat med 40 miljoner kronor.

Försäljningen uppgick till 2 158 miljoner kronor. Det kan jämföras med 2 012 miljoner ett år tidigare.

- Det är kombinationen av förbättrad konjunktur och en hög andel nya produkter och så har vi gjort väldigt många produktivitetshöjande åtgärder och det sammantaget gör att vi får ett sådant här riktigt bra resultat, säger företagets vd Lars Renström, som imorgon arbetar sin sista dag efter fem år som verkställande direktör på Seco Tools. Han efterträds av Kai Wärn, som närmast kommer från ABB Manufacturing Automation.

Seco Tools tillverkar verktyg i hårdmetall för kunder som exempelvis tillverkar bilar och flygplan. Kunderna finns till 60 procent i Europa, 30 procent i Nordamerika och 10 procent i Asien.

Företaget har 4 000 anställda, varav en fjärdedel i Sverige och Fagersta, och drygt 100 i Arboga, och ett exempel på att företaget nu är en bra bit ifrån konjunkturens djupaste svacka för ett par år sedan är att man i maj fastanställde 25 maskinoperatörer.

Seco Tools väntar sig en fortsatt stark efterfrågan under tredje kvartalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".