Husvagnar i semestertrafiken livsfarliga

Hela 28% av husvagnarna i Västmanland blir underkända vid den årliga besiktningen på bilprovningen.

- Det vanligaste felet är bromsarna, men det kan också vara fel på lampor eller gasolsystemet, att det inte är helt tätt, säger Lars Niklasson, distriktschef på bilprovningen Västmanland - Sörmland.

Av de 4700 husvagnar som besiktigades i Västmanland förra året, fick 28 % underkänt. Det är två procent mer än riksgenomsnittet och siffrorna har legat på ungefär samma nivå de senaste åren, enligt Lars Niklasson. I stort sett alla de underkända husvagnarna har så allvarliga fel att de måste komma på efterkontroll på bilprovningen.

Problemen uppstår eftersom husvagnarna står still under större delen av året och de som då inte besiktigar innan sommarsemestern, kan åka omkring med stora fel på sina husvagnar.

Varje år sker omkring fem dödsolyckor där husvagnar är inblandade och cirka 100 olyckor med personskador i Sverige, enligt statistik från Vägverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".