Ungdomsarbeslösheten växande problem

I Västmanland är idag 2400 ungdomar mellan 18 och 24 år utanför arbetsmarknaden och det är en ökning med 200 personer sedan förra sommaren.

I Västerås finns Atlas-projektet för de som har lite svårare att komma in på arbetsmarknaden. Projektet finansieras av Västerås Stad och deltagarna kommer dit via arbetsförmedlingen.

Man startade verksamheten år 2000 och nu börjar man kunna se resultaten av Atlas-projektet. I varje grupp av ungdomar har mellan 40 och 60 procent av deltagarna kommit vidare ut på arbetsmarknaden. Men också de som inte får jobb, har fått bättre verktyg för framtiden och hjälps ofta vidare i systemet mot andra åtgärder som kan vara till större hjälp för dem.

- För många blir det en plattform där någon vuxen för en gångs skull ser dem. De får lite lugn och ro och vuxna att prata med. Sedan får de ju hjälp med ansökningar och personliga brev med mera. Men för väldigt många har det varit struligt bakåt också och nu får de hjälp att komma till rätt instanser och kunna reda ut vad som ligger bakom problemen, säger Marita Grönros som är samordnare på Atlas.

Ungefär 20 personer är inne i verksamheten åt gången och man vänder sig till ungdomar som är mellan 18 och 24 år gamla och som av olika anledningar behöver mer stöd för att komma ut i arbete. Marita Grönros berättar att man inte har lektioner, de flesta har mycket dåliga erfarenheter av skolan. I stället tränar man till exempel på att skriva jobbansökan eller sociala situationer som att våga prata i fikarummet. Det varvas sedan med besök på olika arbetsplatser.

Personalen på Atlas upplever att ungdomarnas situation tas på allvar och att man får den hjälp man behöver.

- Vi har inga svårigheter med vare sig landsting eller kommunala inrättningar. Vi har kanaler och när vi ser behoven så finns det upparbetade kontakter som vi kan använda för att hjälpa individerna, säger Reidar Landquist, som arbetar med Atlasprojektet.

- Vi har nya, fina lokaler och hjälpmedel. Det är också en viktig del, att de som kommer hit ser att det faktiskt satsas på dem, fortsätter Reidar Landquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista