Autistisk ung man fick vänta fem år

Kommuner och landsting ger inte den hjälp de beslutar om. Torsten Hober och hans fru Solveig fick vänta fem år på att deras autistiske son skulle få en bostad med särskild service.

Drygt 200 funktionshindrade i Västmanlands län har beslut från kommuner och landsting om att få hjälp av olika slag, men får det inte, enligt en kartläggning av länsstyrelsen.

Västerås har framför allt brist på bostäder med särskild service för vuxna.

- Väntan var fylld med omsorg om vår son, berättar 75-årige Torsten Hober, som tillsammans med hustrun Solveig fick vänta i fem år innan deras autistiske son i vintras kunde flytta in på ett nybyggt gruppboende i stadsdelen Talltorp.

- Vi har ju haft honom hemma nästan alla semestrar och alla högtider, och minst vartannat veckoslut, och då har vi haft full sysselsättning att sköta om honom, både fysiskt och psykiskt, nu har det börjat lätta lite grand, säger Torsten Hober. 

Fortfarande står ungefär 60 funktionshindrade i kö för en bostad med särskild service i Västerås, men ordföranden för kommunens nämnd för funktionshindrade, socialdemokraten Aila Rasimus, tycker att kommunen har tagit sitt fulla ansvar.

- Ja, absolut tycker jag att Västerås stad har tagit sitt fulla ansvar, men det krävs en noggrann planering. Det går inte bara att bygga bostäder, utan det krävs en noggrann planering för olika behov och önskemål från målgruppen.

- De som köar vill framför allt bo med sina vänner och i vissa stadsdelar och - naturligtvis - att bostaden är anpassad efter behov, säger Aila Rasimus men tillägger att nämnden har beslutat att kön ska vara borta år 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista