Familjecentrum växer fram

I Europa, Sverige och i Västerås sprider sig just nu idén att föra samman socialtjänsten med barnavårdscentral och barnmorskemottagning i särskilda familjecentrum. Till familjecentret på det egna bostadsområdet kan föräldrar vända sig med problem som rör föräldraskapet, och det är föräldrarna själva som är uppdragsgivare och bestämmer vad familjecentrum i grannskapet ska syssla med.
Familjecentrum finns redan eller skapas just nu i Västerås alla bostadsområden, utom i centrum. Föräldravägledningen har blivit familjecentrums viktigaste uppgift. Problemen Familjecentrum får ta hand om är vitt skilda, men alla rör de föräldraskap och barn, och de behov föräldrarna har styr gruppens sammansättning. Personalen för inga journaler, och barnen själva får stanna hemma under konsultationerna, som är sekretessbelagda, något som upplevs som en trygghet för de som är lite rädda för socialtjänsten i dess allra myndigaste form. Det säger Ann-Cathrin Linér som är projektledare på Familjecentrum på Bäckby-Skälby.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista