Västerås vill ha superfängelset

Västerås sällar sig nu till skaran av kommuner som vill ha det helt nya säkerhetsfängelse som justitieminister Thomas Bodström igår sade ska byggas i Sverige.

Fängelset ska vara till för som Bodström uttrycker det ”ett klientel som inte är berett att återanpassa sig till samhället”, och nu vädrar kommunalrådet i Västerås Åke Hillman morgonluft.

- Vi har ju byggklar mark och gott samarbete med Kriminalvårdsstyrelsen - det har ju bara varit fråga om pengar, det har ju inte funnits tillräckligt med pengar, säger Åke Hillman.

Västerås har försökt få ett fängelse i flera år. Kommunen har tomtmark klar på Finnslätten i utkanten av stan för att kunna bygga det och därmed skapa nya arbetstillfällen.

Det nya fängelset skulle alltså bli en samlingsplats för landets allra farligaste fångar, en mer sluten anstalt än de som finns idag.
 
Den anstalt som finns i Västmanlands län idag, i Tillberga utanför Västerås, är öppen, det vill säga för fångar som visserligen sitter inlåsta och visiteras men som inte anses vara rymningsbenägna.

Närmast geografiskt slutna anstalt ligger i Hällby utanför Eskilstuna, tre mil bort.

Västerås kan inte hänvisa till någon stor nedläggning som exempelvis konkurrenten Sollefteå, medger Åke Hillman:

– Men å andra sidan, är det någonstans det finns en stor brist på både fängelseplatser och häktesplatser så är det ju här i Stockholmsregionen och Mälardalen, och av ekonomiska skäl vill ju Kriminalvårdsstyrelsen helst hantera de här sakerna där det finns ett stort behov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista