Mälardalens högskola startar samarbete med Sydafrika

Mälardalens högskola har nu i veckan inlett ett forsknings-samarbete med Universitetet i Pretoria i Sydafrika. Just nu besöker en professor och nio doktorander Västerås för att starta projektet.

- Vi ska utveckla gemensam forskning mellan Sydafrika och Sverige inom området barn med behov av särskilt stöd, framför allt barn med funktionshinder som har svårt att samspela och kommunicera, säger Mats Granlund, professor i psykologi vid Mälardalens högskola.

Enligt Granlund är svenskarna ganska bra på teorier om bland annat samspel och interaktion.

- Och sydafrikanderna är väldigt bra på åtgärdsforskning, och det är inte vi. Så där hoppas vi kunna lära oss ganska mycket av dem, säger Mats Granlund till P4 Västmanland.

Det handlar alltså om ett ömsesidigt forskningsprojekt, där de båda länderna bidrar med sina specialkunskaper och på så sätt kompletterar varandra.

Samarbetet ska pågå under tre års tid, med en förhoppning om ett mer långtgående samarbete.

Ömsesidigheten märks även genom att projektet stöds av både National Research Foundation in South Afrika och av SIDA.

Erna Alant, professor vid Pretorias universitet, säger att hon är väldigt bekväm med samarbetesprojeket eftersom man delar och hittar kreativa lösningar tillsammans.

- Det finns inget svar hos antingen den ene eller den andre. Snarare finner man svaren genom gemensam problemlösning och ömsesidig förståelse, säger Erna Alant till P4 Västmanland. 

De svenska doktoranderna från Mälardalens högskola som ingår i projektet kommer att resa till Pretoria i mars nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista