Hallstahammar och Surahammar kan bli utan dricksvatten

Vattentäkten klarade sig efter dieselläckan vid Sörstafors utanför Hallstahammar i förrgår. Men det skulle kunna gå riktigt illa om olyckan är framme - i värsta fall kan de boende i Hallstahammar och Surahammar bli utan drickbart vatten.

Som P4 Västmanland rapporterade i onsdags körde en lastbil då av väg 252 vid Sörstafors utanför Hallstahammar, och läckte ut diesel.

Området är ett vattenskyddsområde med mycket trafik.

- Visst blir man orolig. Det passerar ju mycket trafik, framför allt på E18, men också på väg 252, säger Thomas Norrman, förste miljöinspektör i Hallstahammars kommun.

Räddningstjänsten kunde gräva bort den tjocka lera i diket där dieseln hade fångats upp.

Värre är det då med E18, 200 meter längre bort:

- E18 går igenom Hallstahammars vattentäkts inre skyddzon. Det är känsligare eftersom marken där lättare släpper igenom ämnen. Och skulle stora mängder komma ut, till exempel om en tankbil välter, då är det förmodligen en stor katastrof både där, och här vid 252:an, säger Thomas Norrman.

Om gifter kommer ut i vattnet skulle, enligt Thomas Norrman, stora delar av Hallstahammar kommun bli utan vatten.

Dessutom tar det tid att återställa vattenkvalitén efter en sådan olycka, så problemen skulle bli omfattande, menar han.

Det är Vägverket som ansvarar för att skydda vattentäkter vid sina vägar. Väg 252 är den väg som används för transporter mellan Hallstahammar och Surahammar, och man har diskuterat med Vägverket om olika åtgärder.

- Men än så länge har inget hänt, berättar Thomas Norrman.

Han tror inte att den senaste olyckan gör någon skillnad.

- Det har förts diskussioner under lång tid om olika lösningar, men det ligger inte som högsta prioritet hos Vägverket.

- Surahammar har ju liknande problem - eller kanske värre - eftersom 252:an går genom en större del av deras vattenskyddsområde, så det är ju angeläget för båda kommunerna att lösa det här, säger Thomas Norrman till P4 Västmanland.

På Vägverket säger man att det inte finns några planer på åtgärder för närvarande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".