Skarp handikappkritik mot kommuner och landsting

Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, i Västmanlands län reagerar kraftigt på resultatet av länsstyrelsens årliga kartläggning av huruvida beslut om hjälp åt funktionshindrade verkställs.

Som P4 Västmanland rapporterat i veckan har drygt 200 funktionshindrade beslut från kommuner och landsting om att få hjälp av olika slag, men får det inte, enligt kartläggningen.

- Det är skrämmande att man går emot den lagstiftning som finns och skyller på detaljer som ekonomi för att inte verkställa beslut, det är bara att verkställa beslutet och lösa de ekonomiska delarna med staten i efterhand, säger HSO:s ordförande Inge Sandin.

Landstinget har svårt att ge råd och stöd och samtliga kommuner har problem med att få fram kontaktpersoner och bostäder med särskild service, men Inge Sandin tycker alltså att de kunde gjort mer.

Ifråga om kontaktpersonerna som dels måste matcha den funktionshindrades behov, dels fungera personkemiskt med honom eller henne, säger han så här:

- Det är väl svårt att säga om det enbart är en ekonomisk fråga men jag har ju inte sett en kommun som har sökt med ljus och lykta efter kontaktpersoner för att kunna hjälpa dem som har de här behoven.

Kommunerna borde enligt Inge Sandin till exempel söka upp dem med rätt utbildning eller utbilda arbetslösa.

När det gäller funktionshindrade som väntar på bostad tycker Inge Sandin att kommunerna har haft mycket lång tid på sig, 30-40 år, för det här är, enligt honom, en grupp som tidigare återfanns på de gamla sinnessjukhusen.

- Så kom den här lagen att man skulle integrera dem i det övriga samhället. Jag menar, det är ju två generationer i princip som man inte har lyckats planera ikapp, och det förstår jag inte alls, säger han.

Det senaste löftet från Västerås stad om att kön till bostäder med särskild service ska vara borta nästa år tror inte Inge Sandin ett dugg på.

- Vi har hört det här så många år men det har ju inte hänt någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista