Beslut om nytt industri- och metallförbund

Idag beslutade Industrifackets kongress enhälligt att bilda ett nytt förbund tillsammans med Metall.

- Både Industrifacket och Metall minskar i medlemsantal. Vi tror att vi kan bli effektivare och framförallt få bättre ekonomi, så att vi får pengar över till annat än administration och kan ge bättre service till våra medlemmar, säger Stig Stolpe ordförande för Metallfackets avdelning 20 i Västerås.

Han tror inte att en större organisation kommer att innebära problem som sämre kontakt med enskilda medlemmar eller för mycket byråkrati:

- Nej det tror jag inte. Vi är såpass duktiga på de sakerna idag och det gäller ju nu att vi fortfarande kan ha kvar en närhet till medlemmarna. Medlemmarna ska inte märka av en sammanslagning, säger Stig Stolpe.

Nu återstår det för Metalls kongress, om en månad, att rösta i frågan. Även där tror man att förslaget kommer att gå igenom. I januari 2006 kommer i så fall det nya förbundet att träda i kraft under ett nytt namn.

Industrifackets kongress pågår mellan 7:e och 10:e augusti.

När kongressen startade igår inledde ordförande Leif Ohlsson med att kritisera kravet på längre arbetstid, som ABBs Sverigechef tidigare i veckan uttryckte.

Leif Ohlsson talade om det nyligen ingångna treårsavtalet inom industrin, som innehåller kortare arbetstid och löneökningar.

- Industriarbetarana tar samhällsansvar - då har de också rätt att ställa krav på att arbete och välfärd fungerar, sa han.

Leif Ohlsson sa också att arbetsgivarna måste acceptera de anställdas rättigheter och kunskap fullt ut och låta dem kompetensutvecklas så att industrin blir en arbetsplats där unga hittar utvecklingsmöjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista