Tveksamt om arbogaborna får rösta om länsbyte

Ska Arboga lämna Västmanland för Örebro län? Idag tar kommunstyrelsen ställning till om arbogaborna ska få folkomrösta om ett länsbyte.

Centerpartiet i Arboga - och andra - vill att Arboga ska byta län från Västmanlands till Örebro län. Därför har man föreslagit att arbogaborna ska få säga sitt i en folkomröstning.

Idag tar kommunstyrelsen ställning till förslaget, men en rund-ringning som P4 Västmanland har gjort, tyder på att majoriteten kommer att säga nej till en folkomröstning.

Det är samma sak i Arboga som det har varit i Heby: socialdemokrater och vänsterpartister säger nej och de borgerliga ja.

I Arboga tror Centerpartiet att kommunen kan vinna mer på att tillhöra Örebro län istället för Västmanlands län. Partiet hänvisar till att Örebro har ett universitet, ett universitetssjukhus och ett stort handelscentrum. Och det ligger nära - Arboga ligger fyra mil från Örebro och 5,2 mil från Västerås.

Vid sidan av Centerpartiet säger Folkpartiet och Moderaterna ja till en folkomröstning.

Annars lutar det åt ett nej från Miljöpartiets sida. Partiet tycker inte att kommunen ska lägga pengar på den här folkomröstningen.

Vid sidan av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer Omsorgspartiet att säga nej i kommunstyrelsen, visar en rundringning som P4 Västmanland har gjort.

Därmed tycks kommunstyrelsens majoritet vara emot förslaget. V

änsterpartiets partigrupp är inte enig, men deras representant i kommunstyrelsen, Dan Karlsson, vet varför han kommer att säga nej:

- Jag tycker att man börjar med att föra en diskussion om vad man är missnöjd med i Västmanland, och sedan kan man prata om om man ska byta län. Här har man inte presenterat vad man är missnöjd med, säger Dan Karlsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista