Strid om barrskogens tiger

Naturvårdsverket och Jägareförbundet är oense om antalet lodjur och ska därför inventera stammen. Jägarna i Västmanland hoppas nu att jakt på lodjur ska tillåtas redan i vinter.

Naturvårdsverket och Jägareförbundet har givit i uppdrag åt Grimsö viltforskningsstation i Bergslagen att uppskatta antalet lodjur. Gränsen för jakt går vid 300 familjegrupper och naturvårdsverket tror att de är färre, medan jägarna tror att de är fler.

- Nu har vi vid senaste inventeringen inte hittat 300 familjegrupper, utan det var en 230 grupper. Men vi jägare hävdar ändå att det finns tillräckligt många lodjur för att vi ska kunna få jaga dem, säger Lars Björk i Lillhärad som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Det var i vintras lodjuren räknades av jägare och andra frivilliga. På några håll i Västmanland vägrade jägare att delta i protest mot förbudet mot jakt. Jägarna anser bland annat att lodjuren konkurrerar med dem om rådjuren.

Metoden man använder vid räkningen är osäker eftersom man letar efter spår som sedan räknas. Grimsö forskningsstation ska nu använda räkningen som underlag för en rapport som ska vara klar i september. Om det visar sig att det finns fler än 300 familjegrupper i landet, kan jakt tillåtas redan i vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista