Objektiv granskning av antalet lodjur

Grimsö Viltforskningsstation har fått i uppdrag att bringa klarhet i hur många lodjur det finns i Västmanland. Detta för att lösa striden mellan Jägareförbundet och Naturvårdsverket.

Jägareförbundet tror att det finns tillräckligt många lodjur i Västmanland för att man ska kunna börja jaga dem - detta trots att antalet låg under gränsen för jakt vid deras senaste räkning.

Grimsö Viltforskningsstation, i närheten av Riddarhyttan, har fått uppdraget att bringa klarhet i frågan.

- Vi kommer att använda de inventeringsdata som finns och kritiskt granska dem - vi har ju en del felkällor man känner till - så att man sedan får en så objektiv beskrivning som möjligt, säger Henrik Andrén, professor i naturvårdsbiologi på Grimsö.

Det är svårt att uppskatta antalet lodjur. Man räknar spår efter djuren, och försöker på så sätt se hur många de är.

Gränsen för jakt går vid 300 familjegrupper. Vid senaste räkningen uppskattades antalet till 230.

Men Jägareförbundet tror att de är fler än så, och vill att jakt ska tillåtas. Som med alla rovdjur finns det också känslor med i debatten.

Enligt Henrik Andrén har lodjuren snarare minskat de senaste åren, och i vissa delar av landet är de få. Men där det finns gott om dem, som i Västmanland, är förståelsen för jaktförbudet mindre, tror han.

- De tycker att det är en jaktbra art. Man har väldigt gott om lodjur i vissa områden, och där tycker man det är konstigt att man inte ska få jaga.

- De får ju tycka så, det är inget konstigt med det, säger Henrik Andrén till P4 Västmanland.

Han vill inte kommentera resultatet av Grimsös undersökning innan den är klar. Rapporten kommer i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista