Varsel i Köping överraskar inte facket

Effektiviseringar - inte billigare arbetskraft på annat håll - ligger bakom personalminskningen på företaget Getrag i Köping, enligt vd:n Uli Dilling. Och Metallklubben är inte överraskad över varslen.

385 av sammanlagt 1 300 jobb försvinner från företaget Getrag All Wheel Drive i Köping, tidigare Volvo Personvagnar.

Idag kom besked om att 185 fast anställda har varslats, att 140 personer med tidsbegränsad anställning inte får fortsätta och att 60 har tackat ja till avtalspension.

– Orsaken är inte att det finns billigare arbetskraft på annat håll, säger vd:n Uli Dilling.

Han menar att det i stället handlar om att effektivisera, genom att samordna produktionen av växellådorna till ett ställe - och det blir Köln i Tyskland. I Köping har bara 150 000 av företagets 1,9 miljoner växellådor tillverkats.

Minskningen av personalen i Köping var väntad.

- Varslen kom inte som en blixt från en klar himmel för oss, säger Irene Holm, Metallklubbens ordförande i Köping.

Hon berättar att Metall redan i maj slöt ett s k sysselsättnings-avtal med företaget. Det innebar att om det skulle bli övertalighet i och med att växellådorna skulle flytta över till Köln, så skulle man ta till vissa aktiviteter för att hjälpa dem som blir arbetslösa, t ex utbildningsinsatser.

- Nu har vi inlett förhandlingar, och kommer att fortsätta på fredag igen, för att se hur många som blir uppsagda, säger Irene Holm till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista