Arboga kämpar för jobben

Idag åker en delegation från Arboga kommun till försvarsdepartementet i Stockholm. Besöket är en del i en intensiv kampanj för att Arboga ska få behålla jobben inom försvarsindustrin.

Idag arbetar 1 400 arbogabor inom försvaret, de flesta på företaget Aerotech Telub. Det motsvarar en fjärdedel av sysselsättningen i Arboga.

Många av dom riskerar att förlora jobbet om regeringen driver igenom de kraftiga nedskärningar som aviserats inför höstens försvarsbeslut.

På Aerotech telub underhåller man bland annat utrustning på försvarets flygplan.

Och om försvaret bantas, blir det mindre med utrustning som ska underhållas.

Men istället för att sitta och vänta på beslutet har Arboga kommun under hela våren aktivt sökt upp och bjudit in medlemmar ur försvarsutskottet och även försvarsminister Leni Björklund har varit på besök.

Målet är att presentera hur Arboga ska kunna spela en roll i det framtida bantade försvaret.

P-O Nilsson vill att Aerotech Telub i framtiden ska hjälpa till att avveckla försvarsmaterial istället för att underhålla det.Han vill även att den verksamheten helt ska koncentreras till Arboga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista