Socialsekreterare hotas ofta

Det är mycket vanligt med hot och våld mot socialsekreterare. Västmanland är ett av de fyra län som ligger högst i undersökningen.

Det visar en TEMO-undersökning som Akademikerförbundet SSR har beställt.

Margareta Nilsson, enhetschef på sysselsättning och försörjning på Pro Aros, tror inte att personerna egentligen vill socialsekreteraren något ont. Istället är det enligt henne uttryck för frustration och hot mot systemet i sig. Hon poängterar att det handlar om människor som på olika sätt har en svår situation och att det antagligen inte går att bli av med hoten, utan att man måste lära sig hantera det.

I undersökningen utfrågades socialcheferna i Sveriges kommuner. I nio av tio kommuner förekommer hot någon gång under ett år. I fyra av tio kommuner tycker socialcheferna att det är ett stort problem. I undersöknignen framkom också att många tycker att rutinerna för att hantera hot har brister.

Anna-Stina Liljegren, enhetschef för individ och familj på Vallby i Västerås, tycker att det förekommer ungefär lika mycket hot som det alltid har gjort, men hoten har blivit grövre. Hon tycker sig se en attitydförändring och ett hårdare klimat bland vissa av de människor man arbetar med. Detta följer sedan med i kontakten med myndigheterna. Men hon tycker också att rutinerna i hennes område fungerar bra.

- Vi följer upp med samtal med den som blivit utsatt och med hela personalen. Arbetsledaren kan också ha samtal med den som har utfört hoten eller våldet. Det förekommer också att nyanställda får ett introduktionsprogram där det här ingår, säger Anna-Stina Liljegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista