Arboga har vuxit med en person

För första gången sedan mitten av 1990-talet har Arboga hamnat på plus i befolkningsstatistiken. Kommunen växte med EN person under första halvåret i år, och det glädjer förstås kommunalrådet P-O Nilsson.

– Ja, det känns bra. Om det nu gick att hitta den där enda personen som ger det där pluset skulle man gärna vilja tacka henne eller honom, säger P-O Nilsson.

– I Kungsör och Köping har man ju större ökningar, och vi har ju haft en relativt gynnsam period på vår arbetsmarknad framför allt i Köping och det har ju gynnat både Kungsör och oss. På det sättet har det ju skett en förbättring.

– Nu har det ju kommit negativa besked i Köping här i dagarna så att vi vet att sådant här kan ändra sig, men vi får glädjas tills vidare åt den här positiva nyheten.

Arbogas befolkning har stadigt minskat, ibland med upp till ett par hundra personer om året, sedan neddragningarna i försvarsindustrin började ge effekt i mitten av 90-talet. Kommunen har idag drygt 13500 invånare. Vid sidan av Arboga vände Köping och Heby minus till plus under första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

Vinnare sedan tidigare är Västerås, Kungsör, Norberg och Surahammar, även om alla förändringar för första halvåret i år och ifjol handlar om en eller flera tiotals personer.

Under första halvåret ifjol ökade också folkmängden i Fagersta, Skinnskatteberg, Hallstahammar och Sala. I år skulle man kunna säga att det de vann då förlorade de under samma tidsperiod i år, men i Fagersta med drygt 12 000 invånare tror kommunalrådet Stig Henriksson att minskningen är tillfällig ...

– Vi har ökat två år i rad befolkningen. Jag ser mer det här som landstingets bidrag till den regionala utvecklingen, i och med att de lade ner sjukhuset. Jag har tittat litet på siffrorna och det är en hel del fler kvinnor än män som flyttar ut och i åldrarna 30-50 år. Det är litet ovanlig grupp och det tror jag har att göra med sjukhuset, och det är ju en engångseffekt som jag ser det, säger Stig Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista