Visbo föremål för folklivsforskning

Några etnologistudenter besökte med stort intresse Virsbo. Nu har de skrivit färdigt sina rapporter.

I Virsbo har finska traditioner blandats upp med svenska och unga vill både därifrån och komma tillbaka. Det är några av slutsatserna som drogs av de etnologistudenter som Stockholms Universitet och Nordiska Museet skickade till Virsbo i november.

Studenterna studerade bland annat Virsbobornas arbete, familjeliv, fritid och hur de finska traditionerna lever kvar sedan arbetskraftsinvandringen. Undersökningen visade på problem med det finska språket.

- Det här med språket var det några som oroade sig över, att de som växer upp i Virsbo idag inte lär sig finska, vilket bland annat har betydelse för när de ska hälsa på släktingar i Finland, säger Klas Ramberg som var ansvarig för fältkursen.

Några studenter uppmärksammade att gamla finska traditioner finns kvar, men ofta uppblandade i någon kombination med svenska traditioner. Men de flesta etnologerna intresserade sig mest för genusfrågor och situationen för samhällets unga invånare. Där visade det sig att Virsbo både uppfattas som en håla och som ett bra hem.

- Man ville flytta från Virsbo, det fanns inte så mycket där för dem. Men samtidigt var det många som kunde tänka sig att komma tillbaka när de blev äldre och skulle bilda familj. Det fanns en viss trygghet i den lilla orten de var uppväxta i, avslutar Ramberg.

Uppsatserna som studenterna skrev finns hos Surahammars kommun och på Etnologiska institutionen i Stockholm. I Nordiska Museets arkiv finns både uppsatserna och utskrivna intervjuer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".