Stängt - en orsak till blodbrist

Bristande resurser inom Landstinget Västmanland har gjort att man i sommar har haft brist på blod.

En orsak är att Blodcentralen i Köping har haft stängt i flera veckor.

- Vissa neddragningar har gjort att vi inte har kunnat ha öppet för blodgivare lika mycket som tidigare. I Köping har vi haft stängt i fem veckor, och det har väl aldrig hänt förut. För övrigt kan jag säga att det är många blodgivare som har ringt och frågat om de får komma, men vi har inte kunnat ta emot dem, säger sektionsledaren Gunilla Halldén och bekräftar att man nu har blodbrist på blodcentralen i Köping.

Blodbristen i Köping har fått konsekvenser även i Västerås under sommaren, eftersom blodcentralen i Västerås inte har kunnat få den hjälp med extrablod som man är van att kunna få från Köping.

Lisbeth Forslund, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen i Västerås, säger till P4 Västmanland att man i sommar haft väldigt dåligt med blod, men att det nu börjar se bättre ut.

I Västerås behöver man just nu inget extra blod, utan ser hellre att blodgivarna kommer på sina ordinarie kallelser, för att man ska kunna ha blod när det behövs framöver, men i Köping ligger man fortfarande lite efter trots att blodgivarna strömmat till.

- Vi öppnade upp den här veckan och våra blodgivare är fantastiska människor - de dök ju upp direkt så att lagret har ju blivit betydligt bättre under den här veckan men fortfarande ligger vi litet efter ute i länet, säger Gunilla Halldén på Blodcentralen där.

- Och i nästa vecka börjar man med operationsverksamhet i litet större utsträckning, både här och i Västerås, så att nu behöver vi få hit alla givare som är kallade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".