Alltfler länsbor akut till Avesta

Alltfler västmanlänningar söker akutvård i Avesta.

Sedan den 1 februari, då akutmottagningen i Fagersta stängde, har fyra gånger så många västmanlänningar som under samma period förra året sökt sig till akuten Avesta.

Ifjol var det ungefär 20 västmanlänningar per månad och nu mellan 80 och 90, och nu hoppas chefen för Avestaakuten Folke Lindqvist att akuten ska få vara kvar.

– Så sent som i våras var det ju meningen att vi skulle skruva ner verksamheten betydligt på akuten, från att ha både medicinsk jourverksamhet och allmänläkarvård till enbart allmänläkarvård och utan narkosläkare, säger Folke Lindqvist.

Lindqvist hoppas nu att Avestaakuten att tillströmningen av patienter från Västmanland ska rädda akuten från nedläggning, och nu sträcker han ut en ny hand till Landstinget Västmanland.

– Jag tror att vi i den här delen av Bergslagen behöver en akutverksamhet, och kan vi komma fram till ett resonemang om hur vi ska organisera det på ett bra sätt så finns det utrymme för en sådan här akutverksamhet som vi har, säger han till P4 Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista