Människor smugglas via tävlingar

Idrottstävlingar används för människosmuggling. Genom att anmäla sig till en idrottstävling i ett land kan man nämligen få ett inbjudningsbrev och därigenom ett visum på laglig väg. Ett exempel på det är Engelbrektsloppet i Norberg, till vilken femton vitryssar förra året och fem i år anmälde sig. Att anmäla sig till en idrottstävling i ett västland är ett av de vanligaste sätten att ordna visering på falska grunder sedan förra våren i och med Schengenavtalet, säger kriminalinspektör Patrik Engström på rikskriminalen.
''Sedan Schengenavtalet trädde i kraft 25 mars (förra året) har vi haft flera sådana här ärenden, och internationellt i Europa ser man också att det här är en ökande trend. Att använda idrottstävlingar på det här sättet är ett ganska enkelt och ett ganska praktiskt sätt för människosmugglare att ordna viseringar'', säger Patrik Engström till P4 Västmanland. Det handlar i huvudsak om två typer av smugglingar, enligt Engström. Dels en sådan smuggling där personen avser att hoppa av i Sverige och söka asyl, dels smugglingar där man helt enkelt försvinner, går under jorden och övergår i en helt illegal vistelse i landet. Vidare säger Patrik Engström: ''Vi har kunnat konstatera i en del ärenden att det finns en kraftig överrepresentation av yngre kvinnor i idrottsgrupperna, och det gör att vi har anledning att misstänka att det också kan handla om handel med kvinnor för sexuell exploatering alltså prostitution i Sverige eller något annat europeiskt land''. ''Att komma åt det här är svårt'', säger Patrik Engström, ''men ett sätt är naturligtvis att i det land där viseringar ges ut, att svenska ambassaden där noggrannare undersöker och utreder alla viseringar. Samtidigt är det mycket svårt eftersom papperen ofta är välgjorda och dessutom får vissa ambassader in många visumansökningar''.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista