''Olyckligt om Östanåsgatan''

Chefen för individ- och familjeomsorgen i Köping, Marit Verga, tycker att det är olyckligt att kommunens enda samlade missbruksboende på Östanåsgatan försvinner och de boende där måste flytta, i och med beslutet av Köpings kommunala bostadsbolag att flytta de missbrukande boende till förmån för studerande vid pingisgymnasiet.
''Vi tycker ju att det är olyckligt att vi inte får ha fastigheten på Östanåsgatan kvar för dem som bor där nu, därför att det har fungerat förhållandevis bra även om det är människor med bekymmer, och omgivningen på Östanåsgatan har accepterat de boende under ganska många år nu, säger Marit Verga till P4 Västmanland. I huset på Östanåsgatan bor idag sju personer med missbruksproblem men den sista mars måste de flytta till andra lägenheter i Köpings kommunala bostadsbolags bestånd, eftersom bolaget vill ge plats för studentbostäder för studerande på pingisgymnasiet. Enligt Anders Nordqvist, VD för Köpings Bostads AB, har socialförvaltningen visat dåligt intresse för att använda huset som så kallat kategoriboende för personer med missbruksproblem. Förvaltningen har dragit ner på verksamheten där, och flera av lägenheterna har stått tomma, vilket kostat för mycket pengar för bostadsbolaget, enligt Anders Nordqvist, men enligt Marit Verga har socialförvaltningens tveksamhet berott på att man inte vetat hur det skulle bli med bostadsbolagets planer med studentlägenheter. Socialförvaltningen har inte velat placera folk i huset om de ändå senare måste flytta ut. Att bostadsbolaget har bestämt att de personer som nu bor i huset måste flytta, tror hon kan betyda flera problem. ''Flera av de boende är ganska till åren komna, isolerade, har svårt att ta sig ut ur sina lägenheter, och att flytta ut på stan innebär ju en ännu större isolering för flera stycken av dem'', säger Marit Verga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista