Närpoliser inte alltid nära

Fyra närpolisområden blev ett i Västerås, och det vann brottsbekämpningen på, anser tillförordnade länspolismästaren. Han menar också att ”närpolis” inte behöver innebära att poliserna är nära.

Mer än var fjärde närpolisstation i landet har försvunnit sedan mitten av 90-talet.

I Västerås har fyra närpolisområden slagits ihop till ett enda. Och genom sammanslagningen har man blivit bättre på att bekämpa brott, anser tillförordnade länspolismästaren Christer Fränneby.

Sammanslagningen skedde på försök år 2001, i ett projekt för att få ner brottsligheten. Brottsligheten minskade och området permanentades.

- Närhet behöver inte betyda att man ska skaka hand och träffa sin polis, men känna trygghet i att man ser de problem som finns i ens område, säger Christer Fränneby till P4 Västmanland.

Med projektet minskade antalet anmälda brott i Västerås med tio procent jämfört med samma period året dessförinnan.

Att närpoliserna inte längre sitter i tre olika stadsdelar i utkanten av staden vid sidan av centrum, utan enbart i centrum har inte påverkat hur de rör sig ute bland folk, enligt Christer Fränneby:

- Jag vill påstå att poliserna finns ute i lika hög utsträckning som tidigare. Det är bara det att vi kanske inte finns konkret i den här speciella polislokalen.

Västmanlands län har idag åtta närpolisområden med var sin närpolisstation och ytterligare fyra polislokaler i vissa områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".