Flera dagars rättegång om Kolsva-sprängningen

Idag börjar rättegången i tingsrätten i Köping mot de tre män som misstänks för bankboxsprängningen i Kolsva i slutet av maj.

Åklagaren hävdar att männen sprängde sönder Sparbankens uttagsautomat med tre dynamitsprängladdningar, och då kom över drygt en miljon kronor.

Männen greps när de - enligt åklagaren - skulle hämta bytet, som de gömt undan i ett skogsområde utanför Kolsva. Polisen hade spårat upp pengagömman med hjälp av hund, och bevakade den när de tre misstänkta dök upp.

De tre männen har åtalats för allmänfarlig ödeläggelse alternativt grov skadegörelse, samt grov stöld, alternativt försök till grovt häleri.

De åtalade förnekar brott.

Åklagaren har åberopat en omfattande bevisning. Bland annat en analys av de tre männens mobiltelefontrafik, gjord av Kriminalunderrättelsetjänsten. Dessutom ska tretton personer höras som vittnen eller målsägande.

Rättegången, som alltså börjar idag, beräknas pågå i minst fem dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista