Kolsvarättegången slut

Idag avslutades rättegången mot de tre män som åtalats som misstänkta för rånet mot Sparbanken i Kolsva i december. Åklagaren vill att de ska dömas till fängelse i mellan 5 och 6 år, men de tre åtalade säger sig vara oskyldiga.
Rättegången mot de tre männen, som är mellan 20 och 28 år gamla, har pågått i nära en vecka och omgärdats av hög säkerhet. Anledningen är att de enligt enligt polisen är medlemmar i den högerextremistiska Nationalsocialistisk front. Vid rånet i december kom två män med rånarluvor, och beväpnade med hagelgevär och yxa, in på Sparbanken i Kolsva, och tvingade till sig pengar. Två minuter senare försvann de i en bil som väntade utanför banklokalen. De tre nu åtalade greps bara någon timme senare i en bil strax söder om Skinnskatteberg. Att det var de tre som utförde rånet bevisas enligt åklagaren bland annat av att man i bilen hittade pengar, vapen och rånarluvor. I sin slutplädering i tingsrätten i Köping idag yrkade åklagaren på att de tre ska dömas för grovt rån till fängelsestraff på mellan 5 och 6 år. De tre åtalade förnekar att det var de som utförde rånet, men skulle domstolen ändå komma fram till att de är skyldiga, vill deras försvarare att de inte ska dömas för grovt rån utan för rån, och att domstolen ska ta hänsyn till att två av de åtalade var under 21 år gamla när brottet begicks. De tre männen kommer att hållas kvar i häkte tills dom faller den 7 mars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".