Bilar tvättas olagligt

Varannan biltvättning som görs i Sverige är olaglig och miljöfarlig. Det är nämligen inte tillåtet att tvätta sin bil på gatan utanför huset, på garageuppfarten eller ute i naturen.

Cecilia Ehrenborg, leder projektet Håll Sverige Rent för en giftfri miljö, och hon förklarar varför det är olagligt: 

- Vattnet, alltså tvättvattnet då som rinner av från den där bilen söker sig till dagvattenbrunnarna, och de är väldigt sällan kopplade till ett reningsverk, utan det innebär att det här tvättvattnet rinner rakt ut i bäckar och vattendrag.

Att tvätta bilen själv på gatan strider mot miljöbalken som säger att vi alla är ansvariga för våra handlingar och att de inte ska belasta miljön. Men det är ett brott som sällan eller aldrig leder till åtal, vilket troligen beror på att det är en för stor uppgift för miljöåklagarna.

I Sverige tvättar vi sammanlagt våra bilar 30 miljoner gånger per år. Varannan tvätt, det innebär att cirka 15 miljoner tvättningar per år, är både olagliga och miljöfarliga.

Enligt Håll Sverige Rent medför det att tusentals ton med cancerframkallande oljor, bly, krom och nickel sprids i naturen. Men enligt Cecilia Ehrenborg handlar det ofta om att människor inte tänker sig för. En sifoundersökning visar att hälften av alla svenskar inte är medvetna om att den egna biltvättningen påverkar miljön negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".