Västerås vill bli världsbäst på säkra skolskjutsar

Västerås ska bli en av världens mest trafiksäkra städer för skolelever. Från och med grundskolornas start nu på onsdag ska 55 fabriksnya skolbussar skjutsa elever till och från skolan.

Förutom lagens krav på skolbussar har kommunen lagt till vissa saker som brandsläckningssprinklers och trepunktsbälten på alla platser i bussarna.

Under hösten kommer kommunen att driva en kampanj för just bältesanvändningen och skriva ett moraliskt kontrakt med varje elev eller föräldrarna om att de ska användas.

Trots 55 nya bussar förväntas kommunens kostnader för skolskjutsarna nu bli lägre än tidigare. Det på grund av bland annat långa avtal med bussföretagen.

- Det är en trevlig ekvation. Vi tror de långa avtalen gjort att man kan skriva av bussarna på ett annat sätt än tidigare och därför behöver man inte belasta varje år med samma kostnader, säger Hans Eriksson, transportchef på Teknik och Idrott i Västerås.

- Sedan går sådana här bussar att merutnyttja på ett annat sätt för åkarna. Man kan sköta turisttrafik och linjetrafik vid sidan om 180 dagars skoltrafik, säger Hans Eriksson.

Just nu inventerar kommunen hållplatser och vägar till och från skolskjutsarna för att på sikt göra även dessa säkrare för skolbarnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista