IOGT-NTO sågar förslag om sänkt spritskatt

Sänk skatten på sprit med 40 procent. Det förslår i dag regeringens utredare Kent Härstedt. Men nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är starkt kritisk mot förslaget om skattesänkning.

Thure Jadestig är distriktsordförande för IOGT-NTO i Västmanland och enligt honom finns det bara ett ställe där utredningsförslaget platsar:

-Papperskorgen! Att han har kommit fram till det här förslaget tycker jag är oacceptabelt. Det går inte att lösa den drogpolitiska frågan vi har omkring oss på ett enkelt sätt.

Det går bara inte att säga att vi sänker spritskatten så att vi får köpa billigare svensk starksprit mot ännu billigare utländsk starksprit, det är konsekvensen, säger Thure Jadestig på IOGT-NTO.

Det är vid årskiftet som skatten på spriten sänks med 40 procent om förlaget går igenom.

Regeringens utredare Kent Härstedt anser att skatten måste sänkas för att få oss svenskar att köpa spriten i Sverige istället för utomlands.

Skattesänkingen beräknas öka spritkonsumtionen i landet med åtta procent och den totala alkoholkonsumtionen med omkring två procent.

Och fast man på IOGT-NTO är mycket kritisk till förslaget om skattesänking ser man ändå några positiva saker i Kent Härsteds utredningsförslag:

- De förslår ju också samtidigt förstärkta resurser på polis och tull och liknande. Men då måste polisen och tullen också ha verktyg och det är de här verktygen som vi inom nykterhetsrörelsen har efterlyst och kommer att sakna fortfarande så länge man inte vågar mer än bara nicka och niga mot EU, säger Thure Jadestig på IOGT-NTO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".