Allt fler avvisningsärensen för polisen

Högen med avvisningsärenden bara växer hos polisen i Västmanland. Jämfört med förra året har antalet ärenden i år nästan fördubblats. Det beror till stor del på att Migrationsverket ger avslag på fler asylansökningar än tidigare. Trots att man inte fått ökade resurser försöker polisen hinna med ärendena.

- Det är lag på att vi ska hinna med. I och med att antalet avvisningsärenden ökar så ökar naturligtvis också den här belastningen, säger Ulf Palm, informationsansvarig hos polisen i Västmanland.

Det är när Migrationsverket tror att det blir nödvändigt att använda någon form av tvång vid avvisningen, eller när den som ska avvisas gömmer sig någonstans, som ärendet går till polisen.

- För att vi ska kunna verkställa ett ärende måste det ske på frivillig väg.

Vi får inte ta till tvångsmetoder. När de vägrar eller avviker lämnar vi över det till polisen.

Det är ju många personer som för allt i världen inte vill återvända och då försöker man ju naturligtvis på alla sätt och att vägra är ett sätt, menar Martin Helander är chef för asylenheten på Migrationsverket i Västerås.

I år har Migrationsverket avslagit ungefär 90 procent av alla asylärenden och mer än hälften av fallen där någon ska avvisas går idag till polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".