Sala satsar 20 miljoner på matlagning

Sala kommun ska satsa drygt 20 miljoner kronor på att rusta upp kök inom skolan. Detta efter kritik från Yrkesinspektionen.

Sala kommun har under flera års tid fått kritik från Yrkesinspektionen för att det varit dålig arbetsmiljö i flera av köken inom skolan och äldreomsorgen.

Därför satsar nu Sala kommun drygt 20 miljoner kronor för att i första hand bygga ut och om köken på Kungsängsskolan och Vallaskolan, och centralisera matlagningen dit.

Köket på äldreboendet Björkgården i Västerfärnebo är redan i bra skick, och ska vara kvar som tillagningskök.

Detta enligt majoritetens förslag, som ska tas i kommunstyrelsen i morgon.

Carola Gunnarsson (c), kommunalråd i Sala, försvarar storsatsningen, och tror att man i slutänden också kan spara pengar genom att effektivisera matlagningen.

Socialdemokraterna är däremot tveksamma till om det behövs tre tillagningskök. När man ändå bygger ut på Kungsängen kanske man skulle ta så mycket att det räcker med ett kök för samtliga skolor och äldreboenden, anser (s)-gruppen.

Totalt lagas 1,2 miljoner portioner mat i köken idag.

Nästa budgetår skall mottagningsköken på de olika enheterna rustas upp och anpassas efter behovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".