SAS vill öppna Köpenhamnslinje igen

Flygbolaget SAS vill börja flyga mellan Västerås och Köpenhamn igen, från och med oktober, och nu pågår förhandlingar om vad SAS ska betala för att få göra det. SAS vill betala lika mycket - eller lika litet - som flygbolaget Ryan Air.

– Det återstår att se, det är mycket som spelar in i prissättningen på avgifterna, säger Mikael Nilsson som är chef för Västerås flygplats men han välkomnar förstås SAS planer.

– Ja, det är ett glädjande besked, tycker jag. Vi har ju haft överläggningar med SAS sedan mitten av augusti och har väntat på ett besked om hur de ska ta det i SAS Danmarks ledning och nu har de tydligen beslutat sig.

Mikael Nilsson säger att Västerås flygplats ”absolut är villiga att ta en diskussion om villkoren i avtalet” med tanke på kravet från SAS att få betala samma avgifter som underförstått Ryan Air.

SAS flög sträckan Västerås-Köpenhamn i 25 år innan det slutade med det för två år sedan.

Beskedet att det åter vill öppna en förbindelse mellan Västerås och Köpenhamn, vid sidan av sju andra svenska orter kommer efter omfattande kundundersökningar.

Någon konkurrent kommer SAS inte ha. Flygbolaget Skyways lade ju ner sträckan Västerås-Köpenhamn i juli i år, inte minst på grund av dålig ekonomi. Det är SAS danska partner Cimber Air som åtminstone tills vidare ska kunna flyga totalt 48 passagerare per gång med start i oktober, om SAS och flygplatsen kommer överens.

– Vi ska ha ett första möte med dem på tisdag och då ska vi gå igenom vad de har tänkt sig, säger Mikael Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista